پیام سپاهان

آخرين مطالب

بوستان ایرانی تهران کجاست؟ | معرفی باغ ایرانی و معماری بینظیر این بوستان +تصویر اقتصادی

بوستان ایرانی تهران کجاست؟ | معرفی باغ ایرانی و معماری بینظیر این بوستان +تصویر
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - در این بوستان می‌توانید کوشک باغ یا عمارت اصلی را در بخش شمالی آن مشاهده کنید. در ابتدا این کوشک کاربری کافه و رستوران داشت؛ اما بعد از تغییر کاربری، امروزه این کوشک به کتابخانه‌ای دنج برای آقایان تبدیل شده است.
این اولین سوالی است که به ذهن هر گردشگری خطور می‌کند. در پاسخ به این سوال که باید گفت این بوستان تهران در خیابان شیخ بهایی و در قلب محله قدیمی ده ونک تهران جای گرفته است.
بوستان باغ ایرانی تهران ویژگی‌های عناصر معماری باغ های ایرانی تاریخی را دارد و نحوه چیدمان درختان و حوضچه‌ها و آبراه‌های به‌راحتی تداعی‌گر باغ های ایرانی معروف‌اند. برای رسیدن به بوستان ابتدا باید به خیابان شیخ بهایی شمالی بروید . این بوستان در منطقه 3 تهران، ده ونک،20 متری پیروزان، کوچه شهید صابری قرار دارد. بازدید از این باغ رایگان است. اگر با خودروی شخصی برای بازدید باغ زیبای قلب تهران می‌روید، نگران پارک خودرو نباشید، چرا که از خوبی‌های این بوستان این است که پارکینگ عمومی رایگان دارد و با وجود ازدحام زیاد خودروها در خیابان‌ها، با مشکل جای پارک مواجه نخواهید شد.
برای بازدید از این باغ تهران در ده ونک محدودیت زمانی ندارید، اما بهتر است که در روشنایی روز به این باغ بروید تا بتوانید از مناظر زیبای آن لذت ببرید. اگر به عکاسی علاقه دارید باید به شما بگوییم این باغ محلی عالی برای ثبت عکس‌های فراموش‌نشدنی محسوب می‌شود.

پیام سپاهان

ورودی و خروجی‌های بوستان بوستان ایرانی سه ورودی مختلف دارد که به‌عنوان خروجی نیز از آن‌ها استفاده می‌شود. ورودی و خروجی‌های این بوستان از آجرهای قرمز رنگ، لوستر سبزرنگ و طاق به سبک معماری ایرانی و سازه‌های مشبک تشکیل شده است. ورودی اصلی باغ در قسمت جنوبی آن قرار دارد. همچنین، دو ورودی دیگر باغ را می‌توانید دو طرف دیگر آن ببینید، یکی از ورودی‌ها در بخش شرقی و دیگری در بخش غربی آن قرار دارند.
هنگام رسیدن به ورودی‌های باغ ممکن است دیوارهای تازه‌ساخت این بوستان و نام «مهندس علی‌محمد مختاری» که در سردر ورودی باغ نوشته شده، نظرتان را جلب کند و از خود بپرسید چرا عنوان این بوستان در سردر ورودی «مهندس علی‌محمد مختاری» است؛ اما با عنوان باغ ایرانی شناخته می‌شود؟!

پیام سپاهان

وقتی کمی جلوتر بروید و وارد بوستان شوید با دیدن درختان سربه‌فلک‌کشیده این باغ که قدمتی دیرینه دارند و طراحی فضای داخل بوستان که تمام ویژگی‌های این باغ را در خود جای داده به‌علت شهرت این بوستان به نام «باغ ایرانی» پی خواهید برد!
همچنین، دلیل اینکه نام «مهندس علی‌محمد مختاری» در ورودی باغ دیده می‌شود، این است که این بوستان توسط ایشان طراحی شده و در واقع ایده و مهندسی آن متعلق به ایشان است. وجود آبراه‌ها به‌همراه چندین فواره و حوض، کوشک واقع در وسط باغ و تقارن ساختار باغ همگی موجب شایستگی عنوان باغ ایرانی برای این بوستان شده‌ است.

پیام سپاهان

تاریخچه باغ ایرانی ونک این بوستان مساحت تقریبی 3 هکتار و نیم دارد که حدود 2 هکتار و نیم آن به فضای سبز اختصاص داده شده است. این باغ توسط مهندس علی‌محمد مختاری که نامش روی سردر این باغ به چشم می‌خورد، با الهام از سبک و عناصر معماری باغ های ایرانی سنتی احداث شده است.
در ساختار باغ ایرانی از جاهای دیدنی تهران یا بوستان علی‌محمد مختاری مجموعه‌ای از اِلمان‌های باغ سنتی که عبارت‌اند از تقارن هندسی، حوض‌، آبراه و فواره‌های میان آبراه‌ها، سردرهای طاقی‌شکل، سازه‌های مشبک سنتی ایرانی، درختان کاج و سرو سیمین کهن به‌وضوح حاکی از الهام این بوستان از باغ‌ها و گلستان‌هایی با معماری ایرانی است.

پیام سپاهان

بخش‌های مختلف باغ ایرانی بوستان باغ ایرانی ده ونک تهران متشکل از بخش‌های مختلفی است که به ترتیب زیر است:
ورودی‌های باغ سه ورودی که عبارت‌اند از ورودی اصلی واقع در بخش جنوبی باغ و ورودی‌های شرقی و غربی باغ. هریک از این ورودی‌ها سردر مختص خود با سبک و سیاق معماری ایرانی را دارند.
حوض‌ها و فواره‌ها حوض‌ها، آبراه‌ها و فواره‌های آن از المان‌های اصلی باغ به شمار می‌روند. هنگام ورود به حوض‌ها، آبراهه‌های آبی‌رنگ که در سرتاسر باغ امتداد یافته‌ است و فواره‌های میان آن به‌سرعت نظر شما به خود جلب می‌کند. این آبراهه‌ها به حوض مربعی‌شکل میانی می‌رسد و منظره‌ای فوق‌العاده در بوستان ایجاد کرده‌ است. بزرگ‌ترین حوض باغ در مقابل کوشک اصلی قرار گرفته است. در مجموع تمام باغ‌های ایرانی شامل ویژگی‌هایی از قبیل ساختار هندسی، جوی آب، درختان بلند و کوشک میانی است که همه این‌ها را می‌توانید در بوستان باغ ایرانی ده ونک تهران ببینید.

پیام سپاهان

کوشک اصلی در این بوستان می‌توانید کوشک باغ یا عمارت اصلی را در بخش شمالی آن مشاهده کنید. در ابتدا این کوشک کاربری کافه و رستوران داشت؛ اما بعد از تغییر کاربری، امروزه این کوشک به کتابخانه‌ای دنج برای آقایان تبدیل شده است. البته کتابخانه‌ای دیگر نیز در این باغ وجود دارد که به خانم‌ها اختصاص داده شده است. بخش دیگری از کوشک اصلی هم برای امور اداری باغ در نظر گرفته شده است. همچنین می‌توانید بزرگ‌ترین حوض این باغ را که آبراهه‌ها به آن می‌رسند، در مقابل کوشک اصلی ببینید.
طاق میانی طاق میانی باغ نیز با سبک و سیاق معماری سنتی ایرانی احداث شده و تنها با یک نگاه طاق‌های تاریخی ایرانی را به یاد بیننده می‌اندازد. طاق میانی باغ در مقابل کوشک اصلی و در مجاورت حوض‌های میانی باغ قرار دارد که ازجمله منظره‌های دلخواه بازدیدکنندگان برای عکاسی محسوب می‌شود.

پیام سپاهان

کتابخانه بوستان ایرانی ده ونک تهران یا بوستان مهندس علی‌محمد مختاری از دو کتابخانه دارد که یکی از آن‌ها در کوشک اصلی باغ قرار دارد و به آقایان اختصاص داده شده است و کتابخانه خانم‌ها در محوطه باغ قرار گرفته است. کتابخانه باغ ایرانی جمعه‌ها و در ایام تعطیلات رسمی تعطیل است؛ اما در روزهای عادی هفته از شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 صبح تا 8 شب و پنجشنبه‌ها از ساعت 8 صبح تا 6 بعد از ظهر باز است.
دیدنی‌ های اطراف بوستان باغ ایرانی نمایشگاه بین‌المللی تهران 5.4 کیلومتر سینمای اریکه ایرانیان 5.1 کیلومتر پارک آب و آتش 5.7 کیلومتر پارک ملت 4.6 کیلومتر برج میلاد 6.8 کیلومتر و…. گونه های گیاهی باغ گرچه شکل امروزی باغ تهران بازسازی شده است، اما در طراحی و ساخت فضای سبز این بوستان از درختان قدیمی باغ محافظت شده است. در میان گونه‌های گیاهی باغ ایرانی گیاهانی از قبیل برگ نو، برگ بو، زرشک، شیر خشت، مورد، پیراکانتا، انواع گل‌های رز، نسترن، گل‌های لاله بهاری، درختان قدیمی سر ه‌فلک‌کشیده، بوته‌های فصلی و همیشگی به چشم می‌خورد.

پیام سپاهان

زیبایی های باغ ایرانی در فصل های مختلف این باغ مثل پارک ژوراسیک در هریک از فصل های سال زیبایی‌های منحصربه‌فرد خود را دارد. به‌طور مثال در فصل پاییز درختان و گیاهان باغ به رنگین‌کمانی زیبا تبدیل می‌شوند. قدم‌زدن روی برگ‌های رنگی خشک پاییزی و لذت از هوای تمیز و تازه، نشستن روی نیمکت‌های بوستان، تماشای زیبایی‌های طبیعت باغ ایرانی و نوشیدن یک فنجان قهوه یا چای گرم در هوای خنک پاییزی بدون شک در هر بازدید کننده‌ای احساسی عالی ایجاد می‌کند.
در فصل زمستان نیز با وجود سرمای هوا یا حتی بارش برف، زمانی که باغ لباس سفید بر تن می‌کند، باز هم دیدنی است! اما هرچه از زیبایی‌های باغ در بهار برایتان برایتان بگوییم کم گفته‌ایم! هوای بهاری مطبوع و دلپذیر، درختان کهن که لباس نو بر تن می‌کنند و گیاهانی که شکوفه‌های رنگی و زیبا زده‌اند، همگی زیبایی باغ را دوچندان می‌کنند!
درباره معماری و طراحی باغ‌های ایرانی به‌طورکلی باغ های ایرانی به دو دسته تقسیم می‌شوند که عبارت‌اند از باغ-آرامگاه و باغ-کوشک. ساختار معماری باغ-آرامگاه و عناصر و نمادهای به‌کاررفته در آن طرحی هشت‌ضلعی به‌همراه درختان سرو و حوض دارد. هدف از به‌کارگیری این نوع معماری برای احداث باغ آرامگاه به‌تصویرکشیدن بهشت با استفاده از انعکاس تصویر درختان روی آب، کاشی و سنگ آزاره است. آرامگاه کوروش در پاسارگاد یا آرامگاه کریم خان زند در باغ نظر نمونه‌ای بارز از باغ آرامگاه ایرانی‌اند.
باغ نوع دوم همان طور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم باغ کوشک است. این نوع باغ ایرانی در گذشته به دستور پادشاهان احداث می‌شد و به‌عنوان اقامتگاه تابستانی، پذیرایی از مهمانان خاص یا محلی برای جشن‌ها و مناسبت‌های ویژه استفاده می‌شده است.

پیام سپاهان

انواع باغ های ایرانی باتوجه‌به طرح و نقشه آن‌ها معماران ایرانی باتوجه‌به موقعیت جغرافیایی، نوع زمین و میزان شیب آن و عوارض طبیعی سه نوع باغ را در ایران احداث کرده‌اند که به ترتیب زیر است:
باغ های مسطح و کم شیب همانند باغ چهل‌ستون قزوین. باغ های شیب‌دار که سرازیرشدن آب از صفه‌های بالایی به صفه‌های پایینی زیبایی باغ را دوچندان کرده؛ مثل باغ شازده ماهان در کرمان. باغ هایی که در ساخت آن‌ها عارضه‌های طبیعی مثل آبگیر و جنگل به‌کاررفته شده است؛ مثل باغ های ایرانی عباس‌آباد یا باغ ایرانی صفی‌آباد در بهشهر.

پیام سپاهان

تمامی این باغ های ایرانی شکلی منظم و هندسی مثل مربع یا مستطیل دارند و با دیوارهای بلند محصور شده‌ است. نقشه‌های مختلف باغ های ایرانی نیز به ترتیب زیر است:
باغ های ایرانی با دو محور موازی مثل باغ دولت‌آباد یزد. در این نوع باغ، خیابان‌ها و کوچه باغ‌های فرعی این دو محور موازی را با زاویه 90 درجه قطع می‌کنند. باغ های ایرانی با برخورداری از دو، سه یا چهار محور موازی مثل باغ نظر. معمولا این محورها در مرکز باغ به هم رسیده و همدیگر را قطع می‌کنند. ساختار باغ و معماری آن ساختار معماری باغ بر اساس ساختار هندسی و منظم، آب، درختان و کوشک میانی است. واژه کوشک، برگرفته از واژه goshak پهلوی ساسانی و به معنای گوشه است. در گذشته و همچنین در ادبیات ایران به باغ ایرانی باغ‌سرا، پردیس یا فردوس، بوستان یا بستان گفته می‌شد. در تمام باغ های ایرانی جوی آب و حوض میانی، درختان بلند در اطراف جوی آب، عمارت داخل باغ و دیوارهای بلند در اطراف باغ دیده می‌شود.

پیام سپاهان

یکی از ارکان اساسی باغ ایرانی انتظام مرکزی آن است. همیشه در مرکز بیشتر باغ های ایرانی سنتی یک کوشک یا بستر وسیع آب یا ترکیب هر دو دیده می‌شود که ترکیبی از چند آبراهه و استخر درنهایت به مرکزیت باغ می‌رسند. چهار خیابان عمود با صفی از درختان در دو سمت آن‌ها، فضای باغ را به 4 قسمت تقسیم می‌کنند که درنهایت به مرکز باغ متکی‌اند. به این صورت، الگوی چهارباغ شکل می‌گیرد که شاخص‌ترین معرف باغ‌های ایران است. این باغ با تاریخ پیدایش قنات پیوند دارد اولین باغ‌های ایرانی در مسیر خروجی قنات‌ها شکل گرفته است.
نمونه این‌گونه باغ‌ها را می‌توان در طبس، یزد، گناباد و بیرجند و اکثر مناطق کویری دید. گفته می‌شود که قدمت باغ ایرانی با تاریخ پیدایش قنات پیوند دارد و اولین باغ های ایرانی در مسیر خروجی قنات‌ها احداث شده‌اند. برخی از باستان‌شناسان قدمت باغ را به دوره هخامنشیان و باغ پاسارگاد نسبت می‌دهند. نمونه این باغ‌ها در طبس، یزد، گناباد، بیرجند و اکثر مناطق کویری دیده می‌شوند.

پیام سپاهان

کوشک که نام دیگر آن عمارت یا ایوان است، از عناصر برجسته باغ به شمار می‌رود. معمولا کوشک را در محلی از باغ احداث می‌کردند که بهترین چشم‌انداز را داشته باشد و ساخت کوشک های هشت‌ضلعی نیز بر همین اساس بوده است. در مسیر خروجی قنات‌ها احداث شده‌ است و علت آن چیزی نیست جز داشتن دیدی عالی و بهترین چشم‌انداز و لذت‌بردن از هوای خوش و بوی مطبوع و فضای سرسبز باغ؛ در مقایسه کاخ‌ها به‌خاطر حفظ امنیت همیشه ساختاری به شدت بسته و درون‌گرا داشتند. آب نیز از دیگر عناصر اساسی باغ به شمار می‌رود.
جالب است بدانید که طراحی معماری باغ با الهام‌گرفتن از بهشت آرمانی توصیف‌شده در قرآن است. بهشت در قرآن با ویژگی‌هایی از قبیل وجود چشمه‌ای در مرکز، چهار نهر که هریک دربردارنده شیر، عسل، شراب و آب هستند، توصیف‌شده است و این نگرش فلسفی به زیبایی توسط معماران ایرانی در باغ های سنتی به تصویر کشیده شده‌اند.
مواردی که به آن پرداختیم ویژگی‌های اصلی تمام باغ های ایرانی است که با استفاده از انتظام هندسی و ایجاد تقارن با تناسب مطلق و به زیبایی در کنار یکدیگر قرار گرفته و باغ ایرانی را به وجود آورده‌ است. البته توجه داشته باشید که شرایط آب‌وهوایی، نوع زمین، فرهنگ و سنت‌ها و خواسته‌های صاحب باغ نیز در معماری آن دخیل بوده‌ است.

پیام سپاهان

سخن آخر بوستان ایرانی یکی از خاص‌ترین پارک‌های تهران است و محلی عالی برای تفریح خانوادگی و همچنین عکاسی محسوب می‌شود. اگر ساکن تهران‌اید یا قصد سفرکردن به تهران را دارید حتما پیشنهاد می‌دهیم از باغ ده ونک دیدن کنید. این باغ یکی از جاذبه های گردشگری تهران است که واقعا ارزش بازدید را دارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/951364/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امام جمعه کاشان: 6 ساعت در ابیانه و باغ فین درباره حجاب تذکر دادم

رسیدگی به امور ترافیکی منطقه 6 اصفهان با بیش از 323 میلیارد ریال اعتبار

هواشناسی ایران1404/1/12؛بارش های شدید در برخی استان‌ها

پایان نافرجام تحصن در بهارستان: پلیس معترضان مقابل مجلس را جمع کرد!

معرفی 9 مکان برای عکاسی در اصفهان

تمام کنسرت‌ها و اجراهای زنده نوروز در شهر اصفهان رایگان است

رگبار پراکنده و وزش باد شدید پدیده غالب در اصفهان/هوای استان گرم‌تر می‌شود

هندیجان؛ شهر بندری خوزستان

ریل ذوب آهن اصفهان محور اتصال اسلامشهر به تهران

دفتر دوم «زندگی با آیه‌ها»؛ کتابی برای اصلاح سبک زندگی مومنان

اسرار ازل را نه تو دانی و نه من

شرکت OpenAI، پیشرفته‌ترین مدل زبانی وزن‌باز را معرفی می‌کند

«ماندن در قدرت»؛ رویای تازه ترامپ

وضعیت آب و هوا اصفهان فردا چهارشنبه 13 فروردین ماه 1404 | پیش بینی هواشناسی اصفهان 24 ساعت آینده | آب و هوای اصفهان در روز سیزده بدر

70 مورد تذکر و اعمال قانون بازاریابان اسکان غیرمجاز انجام شد

اسکان بالغ بر چهار هزار نفر در تیران و کرون

روایت امام جمعه کاشان از حضور 6 ساعته و میدانی‌اش در اماکن تاریخی برای تذکر و نهی از منکر

شعرخوانی زیبا از مهران مدیری

آپدیت iOS 19 برای آیفون XR، آیفون XS و XS Max عرضه نمی‌شود

سفیدبازی منافقین

گرگیجه ترامپ در مقابل ایران

پایان سلطه صهیونیست‌ها بر هالیوود؛ سکوت دیگر کافی است!

هوای اصفهان یک تا دو درجه گرمتر می‌شود

نائین مقصد کلوپ ملی و بین‌المللی کمپینگ و کاروانینگ ایران

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده امروز سه‌شنبه 12 فروردین

اصفهان گرم‌تر می‌شود

بهره‌مندی 26 هزار نفر از خدمات هلال احمر کاشان

پیش بینی آب و هوای اصفهان فردا چهارشنبه 13 فروردین 1404

ممنوعیت گذاشتن سبزه روی خودرو در روز طبیعت

ساعت کاری ادارات بعد از عیدنوروز / ساعات کاری ادارات از 16 فروردین 1404

پروانه قلم به آسمان پر کشید؛ مراسم خداحافظی با خبرنگار ایسنا

صحبت های شنیدنی دکتر گبور مته نویسنده کتاب«وقتی بدن نه می گوید»

راهنمای جامع گشت‌وگذار در 50 ساحل جذاب ایران

تبلت و ساعت هوشمند بالارده ویوو به‌زودی معرفی می‌شوند

اعتراضات پس از دستگیری رقیب اردوغان شعله‌ور شد

ساعت کاری ادارات به روال عادی بازگشت

کشف یک فقره برداشت اینترنتی غیرمجاز توسط پلیس فتا در اردستان

35 سارق و مالخر در اصفهان دستگیر شدند

استقبال 59 هزار نفر از ابرسازه‌های تفریحی اصفهان طی 3 روز

تکنیک‌های زندگی بهتر؛ از خواب مفید تا نوشتن‌درمانی

پرچمدار جمع‌وجور وان‌پلاس 13T با باتری پرظرفیت ماه آوریل رونمایی می‌شود

هوش مصنوعی گوگل در حل تکالیف درسی به کمک دانش‌آموزان می‌آید

ماهواره‌های استارلینک در فضا بیشتر شد

اپل قابلیت‌های هوش مصنوعی خود را به هدست ویژن پرو اضافه می‌کند

نظم جدید جهانی در راه است

دانش‌آموزان کاشانی در المپیک جهانی مسابقه می‌دهند

استقبال بی‌نظیر مسافران نوروزی از جشن‌های شبانه باغ فدک

قیمت گوشت مرغ تابع عرضه و تقاضا است

برنامه پالایشگاه اصفهان برای جلوگیری از واردات سوخت

نماز عید فطر روزه‌داران تبریزی